PSIHOTERAPIJA BEOGRAD

Psihoterapija i joga

Šta je joga?

Joga je prastari oblik istočnjačkih znanja usmerenih na spajanje telesnog i mentalnog i predstavlja neverbalnu, telesnu i energetsku formu rada sa svesnim i nesvesnim aspektima uma (neverbalna u smislu produkcije klijenta).

Osvešćivanje i povezivanje mentalnog i telesnog kroz fizičke vežbe, vežbe disanja, vizuelizaciju i vođeno opuštanje, predstavljaju vrstu finog baždarenja, tjunovanja uma i tela.

“Sastavi se čoveče!” je poziv modernom čoveku. Pomoć u tom velikom zadatku, (koji je daleko od “new age” ideje o postizanju savršenstva i apsolutnog mira), je svakako kombinacija odabranih delova joge i psihoterapije. Za takav spoj neophodna je stručnost i lično iskustvo terapeuta. Posle dugo godina praktikovanja joge i sticanja certifikata za joga učitelja najpoznatije škole klasične joge, Sivananda Yoga Vedanta Center Canada, bila sam jedan od osnivača i prvi predsednik Joga Asocijacije Srbije.

Kombinacija joge i psihoterapije posebno se preporučuje za tretman onih stanja gde se „prepliću telesne i psihičke tegobe“. Somatizacioni poremećaji (telesni simptomi koji ne mogu da se objasne nekom telesnom bolešću), stanja straha (panični poremećaj, mešovita ansiozno-depresivna stanja), poremećaji raspoloženja (depresija i distimija), somatoformni bolni poremećaj (uporan bol u kojem psihički činioci igraju značajnu ulogu u nastanku, održavanju, ozbiljnosti bola).

Kao komplementarna terapija, ova kombinacija se preporučuje i za brojne poremećaje čijem nastanku značajno doprinose psihički faktori: hipertenzija, iritabilni kolon, ulkus, astma, oboljenja kože-psihodermatoze, stanja sindroma hroničnog zamora.

U nacionalnom vodiću za lečenje depresije (2012), joga je na osnovu brojnih dokaza iz kliničkih ispitivanja, preporučena kao komplementarna terapija u lečenju blagih i srednje teških oblika depresije. U lečenju depresivne epizode veoma je precizno dozirana na seanse od 45 do 60 minuta četiri puta nedeljno u trajanju od 4 do 8 nedelja. Neophodan je nadzor stručnog lica i kardiovaskuarna procena.

Određeni položaji tela, vođena relaksacija i vežbe disanja, predstavljaju dragocenu pomoć i dodatak verbalnom delu klasične psihodinamske psihoterapije, koja je neophodna za suštinsku promenu načina mišljenja, ponašanja i osećanja.
Individualne seanse joge u trajanju od 50 minuta se zakazuju nakon započetog procesa psihoterapije i obavljaju se u zasebnim terminima.