Preporučujem…

Domaća serija ”U terapiji”

Domaća serija ”U terapiji” je odlična, vrlo realistična simulacija prave psihoterapije psihodinamskog tipa.

Miki Manojlović je u seriji psihodinamski psihoterapeut čije se znanje, umešnost i ljudska toplina prelivaju u odnos sa klijentkinjom koja je, kao i svi adolescenti, visoko zahtevan klijent.

Prikazana seansa pokazuje koliko finih razlika i nijansi mora da ima psihoterapeut u sopstvenom razumevanju osobe preko puta, da bi mogao da joj pomogne.

Fino preplitanje podrške i razumevanja sa neophodnom konfrontacijom sa destruktivnim obrascima ponašanja i osećanja, kroz koju se stiče uvid, je priča o tome kako je proces promene bolan i kako je za neophodna podrška i dobar odnos sa terapeutom, da bi se proces održao.

Pozorišna predstava ”Terapija”

Pozorišna predstava ”Terapija” u režiji Gorana Markovića je delo nastalo nakon ličnog iskustva autora u psihoterapiji.

Iz sopstvenog ugla, ugla psihoterapeuta, ovaj komad je začuđujuće inovativan i za mene je bilo fascinantno kako je Goran Marković stekao duboko razumevanje procesa psihoterapije – multiperspektivnost je najpovoljniji mogući ishod terapije.

Saznanje da svi patimo i da smo svi uvereni u istinitost svoje perspektive je dirljiva poruka ove predstave i gledaocu daje priliku da ima otklon i nužnu distancu i prema sopstvenim i prema tuđim uverenjima.

Knjige Irvina Jaloma

Irvin Jalom (Irvin Yalom) najpoznatiji i najpopularniji živi psihoterapeut egzistencijalističko-analitičke orijentacije.

Osim stručne literature, nudi nam u svojim romanima Krvnik jubavi, Lečenje Šopenhauerom, Ležeći na kauču, Kad je Niče plakao i Mama i smisao života, ne samo akademsku, sigurnu poziciju psihoterapeuta, nego ono najdragocenije, uvid u njegov unutrašnji svet u procesu terapije i u razmeni sa drugima: osećanja tuge, zbunjenosti, neznanja, zatečenosti i zaglavljenosti i u terapiji i izvan nje.

Krvnik ljubavi je zbirka priča iz individualne psihoterapije, a Lečenje Šopenhauerom je roman o grupno-analitičkoj psihoterapiji.

Jednostavan i razumljiv jezik i način na koji Jalom piše i važne poruke koje nam ovi romani prenose, stavljaju ih na vrh liste knjiga koje preporučujem.

Foto: Masangina