Blog

O jogi

Joga je jedan od načina da povratite  fizičko i psihičko zdravlje, jer svaki problem ima poreklo na mentalnom i emotivnom nivou i projektuje se na fizičko telo.

Vežbe hata joge, disanja i vođena relaksacija, predstavljaju elemente dobre joga seanse. I obuhvataju  sva tri aspekta našeg bića: fizički, mentalni i emocionalni.

Mentalni aspekt, način na koji razmišljamo i misli koje gajimo, određuje naše zdravlje. Najteže je vladati umom i mislima. Joga je dobar način da se sastavimo, da vežbama, preko tela, utičemo na to kako se osećamo i o čemu razmišljamo.

Uporediću ljudsko biće sa automobilom.

Automobil zahteva podmazivanje, bateriju -akumulator, sistem za hlađenje, gorivo i odgovornog vozača da upravlja vozilom.

Koje su naše potrebe?

Odgovarajuce fizičke vežbe deluju podmazujuće na nase zglobove, mišiće i ligamente, povećavajuci cirkulaciju i fleksibilnost. Osteoporoza počinje sa dvadeset godina i jedini dugoročno efikasan način je kvalitetna fizička aktivnost.

Sve vežbe iz fizioterapije imaju poreklo u jogi, po rečima dr. Olgice Vasić, fizijatra, i najbolja su preporuka za jogu.

Svaki deo tela ima korespodentnu tačku ne samo na glavi, rukama i stopalima, nego i u korteksu, delu mozga. Uključujuci pažnju i svest tokom vežbi postiže se efekat kakav nema ni jedna druga vežba nastala na zapadu.

Vežbama disanja podižemo potencijal glavne baterije, solarnog pleksusa, regulatora svih metaboličkih procesa i fizički i mentalno se čistimo i podmlađujemo.

Pravilna relaksacija ima efekat rashlađivanja na ceo sistem. Ona je prirodan način punjenja naše baterije.

Pravilna ishrana, spavanje, voda i sunce su gorivo za nas. Bavljenje jogom ne pretpostavlja zahteve i promene u vašoj ishrani.

Pozitivan način razmišljana se mnogo lakše uspostavlja kada imate dovoljno energije. Preuzimanje kontrole u vašem životu se odnosi pre svega na svesni uticaj na način razmišljanja. Tako postajemo onaj odgovorni vozač iz metafore o automobilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *