Savetovanje ili psihoterapija

Savetovanje je uglavnom usmereno na specifične životne krize kao što su razvod, smrt bliske osobe, gubitak posla ili preseljenje, odlazak dece, suočavanje sa hroničnom bolešću i slično. Obično traje kraće, od par nedelja do nekoliko meseci. Pretpostavka je da je osoba koja traži savetovanje dobro funkcionisala, dobro percipira realnost, ali da su specifične životne krize stvorile potrebu za podrškom u periodu tranzicije.

Psihodinamska psihoterapija je indikovana za osobe koje u dužem proteku vremena imaju probleme sa regulacijom jakih osećanja, slabu toleranciju na stres, preplavljujuća osećanja straha, slabu kontrolu nagona (seksualnih, hrana, piće, supstance), hronične poremećaje raspoloženja ili hronične fizičke bolesti koje oslabljuju ego funkcije. Ovom vrstom terapije se poztiže razvoj kapaciteta za mišljenje, razumevanje motivacije, kao i nesvesnih faktora koji utiču na to kako osoba razmišlja, kako se oseća, zašto pravi loše izbore i ponavlja obrasce ponašanja koji su samoporažavajući ili destruktivni.

Psihoterapija traje duže, od nekoliko meseci do nekoliko godina. Individualne seanse se zakazuju jednom do dva puta nedeljno, a porodične seanse, za više članova porodice, mogu da se zakazuju i ređe. Osoba koja razmišlja o psihoterapiji nije uvek u krizi. Motiv može biti želja da se postignu harmoničniji odnosi sa partnerom, porodicom ili kolegama na poslu. Osoba može osećati duboko nezadovoljstvo ili nedostatak smisla života. Neki ljudi imaju ozbiljne probleme koje datiraju iz detinjstva, a drugi se odlučuju za psihoterapiju kao deo ličnog razvoja i način da bolje razumeju sebe i druge.